Hvordan få jobben

Dagens arbeidsmarked er generelt sett veldig godt, og det er en jobb til de fleste der ute. Er du nyutdannet så er det bare å gi seg i kast, gjøre døren høy og porten vid og sende avgårde søknader. Bakenfor stillingsutlysningene venter alle mulighetene – også de du ikke umiddelbart ser. Du må starte et sted, så ikke vær for kresen.

Er du en erfaren kandidat, er det heller ikke nødvendigvis slik at du får den første jobben du søker på. Husk at jo mer erfaren du er, desto mer selektiv er du også. Det er viktig både for deg og selskapet at du passer inn i rollen og kulturen. Dette går begge veier. Mange dyktige ledere og fagspesialister er gjerne i flere prosesser før den nye jobben blir en realitet.

Gi gass
Når du er i modus for å bytte jobb – ikke la deg skremme av formalkravene i stillingsutlysningene. Det er kun unntaksvis at den som får jobben kan prikke inn alle kompetansene og personlige egenskapene som ønskes. Ser du en jobb du virkelig har lyst på, så gi gass – ikke tenk at du ikke strekker til!

Vær etterrettelig
Vær etterrettelig og sannferdig med CV’en. Hadde du et opphold mellom to arbeidsgivere, så ikke tett igjen – for deretter å bli tatt med buksene nede. Da har du mistet tilliten hos den som sitter på andre siden av bordet. Pass på at du beskriver hva dine bidrag har vært hos de ulike arbeidsgiverne. Fremhev gjerne prestasjoner og resultater du er stolt av uten å overselge deg selv.

Tørr å stå fram med søknaden
Det er mye enklere å skille seg ut med søknaden enn det du tror. Det gjelder å la din motivasjon skinne igjennom, og da må du tørre å stå for noe. Mange velger en diplomatisk form fordi de ikke kjenner personen som skal lese søknaden. Slike søknader blir ofte kjedelig i formen og du risikerer å forsvinne i bunken.  De søknadene leseren fester seg ved, er gjerne de søknadene hvor engasjementet og stemmen til avsenderen skinner igjennom.  Det er de søknadene hvor søkerne har tenkt igjennom hva de kan bidra med, og kanskje de til og med tørr å utfordre litt og se litt framover.

Still godt forberedt til førstegangsintervjuet
Takk og pris for at vi lever i en digital verden. Det gjør at du kan stille svært godt forberedt til intervjuene. Du kan lese deg opp på selskapets hjemmesider, sjekke resultater, visjon og verdier. Du kan Google ansatte og bli relativt godt kjent med hvem som jobber der, og hva selskapet vektlegger. Skal du ha første intervju med en uavhengig rekrutterer, så sjekk også opp LinkedIn-profilen til rekrutterer’n. Kanskje har dere felles kjente, lik utdanningsbakgrunn etc.

Fellestrekk for de som får jobben
Kan man si at de som får jobbene har noe til felles – uavhengig av bakgrunn og roller de søker? – Ja, det tror jeg. I Tennebø & Partners erfarer vi at det ikke nødvendigvis er de som har de beste papirene og mest erfaring som får jobbene. De som trekker det lengste strået klarer å vise en genuin interesse for jobben, og de tørr å vise hvem de er og hva de kan bidra med. Her er noen fellestrekk;

  1. De som får jobben har relevant bakgrunn og erfaring, uten at de nødvendigvis oppfyller alle kravene i stillingsutlysningen.
  2. De som får jobben skriver gode søknader hvor de tørr å stå litt fram og mene noe på vegne av seg selv og/eller selskapet.
  3. De som får jobben stiller alltid godt forberedt til intervjuene.
  4. De som får jobben tørr å være seg selv og de er ærlige og etterrettelige.
  5. De som får jobben viser engasjement og lar det skinne igjennom at de virkelig vil ha jobben.

Lykke til med jobbjakten!

Elisabeth Odden

Elisabeth Odden
Partner – Tennebø & Partners
elisabeth@tennebo.no